17 Kasım 2015 Salı

Kağıttan İtiraflar-Elizabeth Wein

Kağıttan İtiraflar, az rastlanır konusu ve anlatım tarzıyla aslında çok okunası ama kötü çevirisiyle insanı oldukça zorlayan bir kitap.

Kağıttan İtiraflar-Elizabeth Wein

Kitap, iki genç İngiliz ve aynı zamanda pilot olan kadının dostluğunu anlatıyor. Kızlardan biri İngiliz casus uçağının pilotu diğeri yolcusuyken, uçak düşer. Yolcu olan kız esir alınırken diğeri güvenli bir yere ulaşmayı başarır. Esir düşen kızdan tüm gizli bilgileri kağıda dökmesi istenir. Açlık, susuzluk ve çeşitli işkenceler arasında kağıt ve kalem kızın tek sığınağı olur ve parlak zekasını da kullanarak itiraflarını sahte karakterlerin, olmayan yerlerin havada uçuştuğu müthiş bir roman şeklinde yazmaya başlar. İtirafları en yakın dostuyla nasıl tanıştığı, ilişkilerinin nasıl geliştiği, çıktıkları seferler yanında; uçak isimleri, havaalanları, kodlar, kod isimler ve sayısız havacılık terimi gibi detaylar da barındırmaktadır. Kitabın ilk kısmında esir kızın ağzından okuduğumuz dostluk hikayesi, ikinci kısımda pilot olan kızın bakış açısıyla anlatılıyor ve birbirlerini göremeseler de ruhen birbirlerine ne kadar yakın oldukları daha net anlaşılıyor. 

Sonu oldukça hüzünlü ama New York Times'ın da "a fiendishly plotted mind game of a novel, the kind you have to read twice" diyerek belirttiği üzere şu anda bile kitabı tekrar okuyup kaçırdığım detayları yakalamak için içimde bastırılamaz bir istek var. Bir de orjinal ismi olan "Code Name:Verity" bence bizde de kullanılmalıydı. Yani kağıttan itiraflar ismi, Verity karakterini tanımlamakta gerçekten eksik kalmış. Başta da dedim, çevirisi bence kötü ama siz bu güzel kitaptan mahrum kalmayın ve mutlaka okuyun. Keyifli okumalar:)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...