Romanlarında tarihle polisiyeyi son derece başarılı bir şekilde harmanlayan Ahmet Ümit, Patasana'da da şaşırtmıyor. Üç bin yıl öncesinin tabletlere işlenen itirafları Gaziantep'de yapılan bir kazıyla aydınlığa kavuşurken, kazı esnasında işlenen üç cinayetin gizemi okuyucunun heyecanını romanın sonuna dek canlı tutmayı başarıyor.
Roman bir yandan Arkeolog Esra ve ekibinin Gaziantep'te yaptıkları kazıları ve bu kazılar esnasında buldukları Patasana tabletlerini, diğer yandan bizzat Patasana'nın ağzından Patasana'nın aşkını, ihanetini ve itiraflarını anlatıyor.
Patasana, babasından sonra sarayın yazmanlığına yükselmiş, kralın emrine girmiş ancak kralın eşlerinden birine aşık olarak büyük bir hata yapmıştır. Aşkının ve sevdiği kadını kaybetmenin ağırlığı altında ezilen Patasana çareyi, itiraflarını gelecek nesillere ders olsun diye tabletlere yazmakta bulmuş ve bu tabletleri gözlerden uzak bir yerde çok iyi saklamış ve korumuştur. .
Esra ve ekibi kazılar esnasında Hititlerde yazmanlık yapan Patasana'nın tabletlerine ulaşmışlardır. Bu konuda son derece heyecanlıdırlar. Zira söz konusu tabletlerin iyi korunmuş olmaları bir yana, ekibin adının dünya çapında duyulmasını sağlayacak kadar da kıymetli el yazmalarıdır. Çalışmalar devam ederken yöre halkının bazı kesimleri kazının ölüleri rahatsız edeceği gerekçesiyle huzursuzluk yaratır. Ancak Esra'nın sonuca bu denli yaklaşmışken vazgeçmeye hiç niyeti yoktur. Bu nedenle çalışmaların aynen sürmesi kararını alır. Ancak aralarında ekip arkadaşlarından birinin de olduğu arka arkaya işlenen üç cinayet hem Esra'nın hem de ekibin huzurunu kaçıracak, katil ise hiç ummadıkları biri çıkacaktır.
Patasana, Ahmet Ümit sevenleri memnun edecek, tarihi, polisiyeyi, aşkı, sevgiyi, ihaneti ve daha pek çok duyguyu içinde barındıran, üstelik Mezopotamyayı çok güzel anlatan şiir gibi bir roman. Mezopotamya varsa bir romanda, benim için kafadan 1-0 öndedir zaten. Bunun yanında kötülüğün, aşkın, adam öldürmenin, intikam almanın aradan geçen yüzlerce yılda hiçbir şekilde değişmediğini anlatması bakımından da son derece düşündürücü. Patasana'nın ağzından yazılan bölümleri çok sevdim, keşke 20 değil 40 tablet olsaydı diye de geçirdim içimden:) Ellerine sağlık Ahmet Ümit'in, size de keyifli okumalar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder