Ayfer Tunç ile ilk tanışmam Kapak Kızı. Yazarı okumak istiyordum ancak Kapak Kızı'nı okuduktan sonra keşke farklı bir kitapla başlasaydım diye düşünmedim değil.
Kapak Kızı, +18 bir dergide kapak olan Şebnem ile bir şekilde ilgisi olan ve bir trende yolları kesişen Selda, Ersin ve Bünyamin'in hikayesini anlatıyor.
Selda trendeki yolculardan biridir ve Şebnem ile akrabadır. Şebnem'i büyüten anneannesi, aynı zamanda Selda'nın da babaannesidir. Selda hırslı, güzel ve asi Şebnem'in yanında gayet düzgün ve başarılı bir görüntü sergilese de içten içe Şebnem'e imrenmektedir.
Bünyamin demir yollarında memurdur. Karısının kendisini aldattığından şüphelenmekte, kafasından olmayan senaryolar üretmekte ve dergide gördüğü Şebnem ile karısını özdeşleştirmektedir.
Ersin ve Şebnem amca çocuklarıdır. Bir dönem kısa bir ilişki yaşamış ve ayrılmışlardır. Ancak sonrasında Ersin toparlanamamış, karşısına çıkan tüm kadınlarda Şebnem'i aramıştır. Dergide Şebnem'i gören Ersin büyük bir şok yaşamıştır.
Tren yolculuğunun sonunda aslında romanda yer almayan, sadece bir silüet olarak var olan Şebnem karakterinin etkisiyle, bu üç insan da hayatlarının ve içinde bulundukları durumun muhasebesini yaparlar, kendileriyle yüzleşirler bir yerde...
Roman karakterlerinin ayrı ayrı anlatılan hikayeleri ilgi çekici olsa da, karakterlerin kendi finallerine Şebnem'in vücudu üzerinden varmalarını, kendi hayatları hakkında yaptıkları mantıklı ve inanılmaz ağdalı akıl yürütmelerinin böyle çıplak bir kadın fotoğrafı gibi dandik ve zayıf bir halkada kesişmesini sevmedim. Nasıl desem, konusu tecavüz olan bir romanda cinsellik ya da çıplaklık kaçınılmaz olabilir. Ama sıradan insanların gündelik hayatlarındaki detayları anlatmak ve sırf kim daha çıplak sorusunun altını doldurmak için, +18 dergideki çıplak kadın fotoğrafı gibi uç bir doneyi tam ortaya bırakmak, dizi tutsun diye ilk bölümde herkesi yatağa atan senaryo tadı verdi. Üstelik iki kez yazılmış bu roman. Bence bu enerji yeni bir roman için kullanılabilirdi. Ama yazarın diğer kitaplarını elbette okuyacağım ve belki de içlerinden çok sevdiklerim de olacak. Özellikle bu kitabın devamı niteliğindeki Yeşil Peri Gecesi, muhtemelen ilk tercihim olacak. Ancak Kapak Kızı, benim için okumasam da olurdu kategorisinde yerini aldı. Hoşçakalın!
1 yorum:
Dünya Ağrısı, Bir Maniniz Yoksa, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Hikâyesi. Üçünü de çok severim . İkincisi 70 leri anlatıyor,roman değil. Suzan Defter de ilginçti.
Yorum Gönder